Ομοιοπαθητική (όμοιο πάθος)

Η Ομοιοπαθητική είναι ένα θεραπευτικό σύστημα, που βασίζεται στο νόμο των ομοίων.  Πολλές πληροφορίες υπάρχουν στον ιστό για το τι είναι ομοιοπαθητική και λίγο ως πολύ όλοι κάτι σχετικό γνωρίζουμε. Πολύ απλά, αν κάποιος έχει κρυολόγημα με συμπτώματα ίδια με αυτά που θα είχε αν καθάριζε ένα κρεμμύδι, όπως το να τρέχουν η μύτη του και τα μάτια του, τότε το ομοιοπαθητικό φάρμακο που θα του ταίριαζε θα ήταν το Allium Cepa, που παράγεται από το κόκκινο κρεμμύδι. Ανάλογο με την οξεία αυτή περίπτωση θα είναι το σκεπτικό ενός Ομοιοπαθητικού και σε μια περίπτωση ενός ατόμου που παρουσιάζει μια πιο σοβαρή ή και χρόνια ασθένεια, είτε σωματική ή ψυχική. Θα πρέπει δηλαδή, αφού διεξάγει μια εκτενή συνέντευξη, να βρει το «όμοιο» φάρμακο με την ιδιοσυγκρασία του ασθενή – ιδιοσυστασία κατά τον Ιπποκράτη – εφόσον η Ομοιοπαθητική δεν επικεντρώνεται στα συμπτώματα και δεν τα θεωρεί ασθένεια, αλλά θεωρεί τον άνθρωπο ένα ενιαίο ψυχοσωματικό σύνολο. Υπάρχουν περισσότερα από 3.000 ομοιοπαθητικά φάρμακα, αλλά ένας συγκεκριμένος άνθρωπος θα ωφεληθεί από ένα συγκεκριμένο ομοιοπαθητικό φάρμακο, αυτό που ταιριάζει καλύτερα με την ιδιοσυγκρασία του, δηλαδή με τα ιδιαίτερα σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά του. Αν το φάρμακο είναι το κατάλληλο, τότε τα συμπτώματα του ασθενή θα αρχίσουν να αλλάζουν προς το καλύτερο και η ζωτική του ενέργεια να αυξάνεται. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι, με την βοήθεια του ομοιοπαθητικού φαρμάκου ενεργοποιούνται οι δυνάμεις αυτοΐασης του ίδιου του οργανισμού, ώστε αυτός να θεραπευτεί μόνος του. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι απολύτως ακίνδυνα εφόσον είναι φυσικά και προέρχονται κυρίως από φυτά, αλλά και από ορυκτά και ζώα και έχουν υποστεί μεγάλη αραίωση και δυναμοποίηση (με διάλυμα και κρούση).

Για παράδειγμα, ένα πολύχρηστο ιδιοσυγκρασιακό ομοιοπαθητικό φάρμακο, του οποίου η πρώτη ύλη παρασκευής προέρχεται από το φυτικό βασίλειο είναι η Pulsatilla nigricans. Η Pulsatilla παρασκευάζεται από την γνωστή σε όλους μας ανεμώνη, που πήρε το όνομά της από την λέξη «άνεμος», επειδή ο άνεμος βοηθάει την ανθοφορία της αλλά και την παρακμή της. Ονομαζόταν από τους αρχαίους και λουλούδι της Αφροδίτης επειδή συνδέεται με τον αρχαίο μύθο του Άδωνη και της Αφροδίτης. Ο μύθος λέει ότι ο θεός Άρης που ζήλευε τον Άδωνη, επειδή η Αφροδίτη τον παράτησε για τα μάτια του ωραίου αυτού νέου, επιτέθηκε στον Άδωνη και τον σκότωσε. Από τα δάκρυα της Αφροδίτης φύτρωσε η ανεμώνη. Ένας από τους κύριους λόγους που δίνεται η Pulsatilla σαν ομοιοπαθητικό φάρμακο, είναι η δακρύρροια και η ερωτική απογοήτευση. Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι ο προ χιλιάδων ετών μύθος μας δείχνει τις και τις ιδιότητες του ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Η Pulsatilla δίνεται περισσότερο στις γυναίκες. Το φυτό ανεμώνη είναι ευαίσθητο, εύθραυστο, πάει όπου το φυσάει ο άνεμος, δεν χρειάζεται πολύ νερό για να επιβιώσει εφόσον φυτρώνει ακόμα και σε σχισμές βράχων. Σαν ομοιοπαθητικό φάρμακο δίνεται σε άτομα που ζεσταίνονται και δεν μπορούν να ανεχθούν τη ζέστη και τον ήλιο, πίνουν λίγο έως καθόλου νερό, κλαίνε γενικά εύκολα, νοιώθουν φόβο εγκατάλειψης, επιθυμούν έντονα την παρηγοριά και την τρυφερότητα. Τα άτομα αυτά “μαραίνονται” σ’ ένα ζεστό δωμάτιο ενώ τα συμπτώματά τους βελτιώνονται έξω στον αέρα. Ακόμα, για εξάψεις κλιμακτηρίου, ευμεταβλητότητα συμπτωμάτων, καθώς και οξέα περιστατικά (βήχας, μη-όξινη καταρροή).

Οι συναισθηματικές της σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία γι’ αυτήν. Χρειάζεται μια δύναμη που να την σταθεροποιήσει όπως ένα λουλούδι, που γέρνει με τον άνεμο και αναζητά μια βέργα για να στερεωθεί. (Γ. Βυθούλκας)

 

Φωτογραφία: www.johnwilliamwaterhouse.com/Κείμενο: Ελένη Σπυρίδου

6 years ago byin ΟμοιοπαθητικήYou can follow any responses to this entry through the | RSS feed. You can leave a response, or trackback from your own site.