Οι τρεις διαστάσεις της αγάπης

Η αγάπη είναι σαν το φως που μας δείχνει το δρόμο για να βγούμε από τον εσωτερικό μας λαβύρινθο.

Οι τρεις διαστάσεις της αγάπης:

Όταν το άσπρο φως διαθλάται απ’ το πρίσμα, χωρίζεται σε τρία πρωταρχικά χρώματα – μπλε, κόκκινο και κίτρινο. Έλληνες ήταν και πάλι που μας δίδαξαν ότι η αγάπη αποτελείται από τρεις διαστάσεις: Έρως, Φίλος και Αγάπη.

Έρως

Η πρώτη διάσταση, Έρως αφορά το ΕΓΩ και την επιθυμία του για προσωπική απόλαυση. Αυτό το είδος αγάπης είναι η απαραίτητη πρώτη φάση, όπως εξηγείται από τον Κονφούκιο και τον Ιησού Χριστό, ο οποίος είπε «Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν». Χρειάζεται πρώτα να αγαπήσουμε τους εαυτούς μας, να αγαπήσουμε το εγώ μας κι έτσι να φέρουμε τα δισεκατομμύρια των κυττάρων από τα οποία αποτελείται το φυσικό μας σώμα σε μια κατάσταση αρμονίας και χαράς.

Καθένα από τα κύτταρά μας θα μπορούσε να επιζήσει από μόνο του. Αλλά και το καθένα είναι επίσης και εξειδικευμένο και παίζει ένα ζωτικής σημασίας ρόλο για τα άλλα κύτταρα. Είναι μια κοινωνία στην οποία δεν υπάρχει ανεργία, τα κύτταρα της καρδιάς κτυπούν για τα άλλα κύτταρα, τα κύτταρα του ποδιού περπατούν για τα άλλα, τα κύτταρα των εντέρων πέπτουν για τα άλλα. Ένας υγιής οργανισμός είναι σαν μια ουτοπική κοινωνία, όπου όλα τα μέλη αγαπούν το ένα το άλλο και βρίσκονται σε μια συνεχή επικοινωνία. Δεν υπάρχει τέτοιου είδους έννοια όπως άχρηστο, εξαιρετέο, εγωιστικό ή τεμπέλικο κύτταρο. Ποιό καλύτερο παράδειγμα θα μπορούσαν να έχουν τα ανθρώπινα όντα απ’ ότι τον μικρόκοσμο του ίδιου τους του οργανισμού;

Φίλος

Η δεύτερη διάσταση της αγάπης, Φίλος, αντιπροσωπεύει το «Εμείς», όπου μερικοί άνθρωποι μαζί ενώνονται και σχηματίζουν μια ομάδα και ανταλλάσσουν αγάπη μεταξύ τους. Εδώ αρχίζει να εμφανίζεται η αλτρουιστική αγάπη, μια μητέρα ή ένας πατέρας θα έπεφτε στη φωτιά για να σώσει το παιδί του.

Η διάσταση του Φίλος αρχίζει με το ζευγάρι και προοδευτικά επεκτείνεται για να συμπεριλάβει τα παιδιά, την ευρύτερη οικογένεια και την κοινωνία. Αλλά ακόμα και αυτή η αλτρουιστική αγάπη θα μπορούσε να γίνει ένα μονοπάτι προς την κόλαση, χωρίζοντας τους Σέρβους από τους Κροάτες, τους Τούτσι από τους Χούτου κτλ. Είναι η πηγή όλων αυτών των φυλετικών πολέμων που σημάδεψαν την ανθρωπότητα από την αρχή της ύπαρξης.

Αγάπη

Η Τρίτη διάσταση της αγάπης είναι η Αγάπη, που εκπροσωπεύει την καθολική αλτρουιστική αγάπη. Δεν αναφερόμαστε πια στο «Εγώ» ή στο «Εμείς», αλλά μάλλον στο «Ένα».

Οι Μεγάλοι Δάσκαλοι

Είναι άνθρωποι που έχουν φτάσει στην επίτευξη της Αγάπης, ή στην Τρίτη διάσταση της αγάπης κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ο Ιησούς Χριστός για παράδειγμα. Ο Ιησούς περιέγραψε το Εαυτόν του σαν «το φως του κόσμου» και μίλησε για την Τριάδα που διαμένει εντός Αυτού. Τα τρία μέλη αυτής της Τριάδας – ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα – ενώνονται και σχηματίζουν ένα, όπως τα τρία πρωταρχικά χρώματα, το κίτρινο, το κόκκινο και το μπλε ενώνονται για να σχηματίσουν το άσπρο φως. Το κίτρινο είναι το χρώμα του Ήλιου ή του Πατέρα, των οποίων οι ακτίνες φωτός και η θερμότητα δίνουν ζωή στο πλανήτη μας. Το κόκκινο είναι το χρώμα του αίματος και κατά συνέπεια του Υιού. Το μπλε είναι το χρώμα του νερού – της μητέρας, του ωκεανού και του Πνεύματος.

Τα φάρμακα της Αγάπης

Κυριολεκτικά σημαίνει “ignited by love” (αναφλεγόμενος από αγάπη θα λέγαμε Ελληνικά), το Ignatia Amara είναι ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο για τους ανθρώπους που υποφέρουν από μια απογοητευμένη ή δυστυχισμένη αγάπη. Γι’ αυτούς, η δεύτερη διάσταση της αγάπης – αυτή του ζεύγους, του «Εμείς» – είναι αδύνατον να διατηρηθεί, επειδή τη θέλουν μόνο για τον εαυτό τους. Συνεχώς διστάζουν μεταξύ του να γυρίσουν πίσω στην εγωκεντρική αγάπη του «Εγώ» και στο να εξελιχθούν προχωρώντας στη τρίτη διάσταση, αυτή της Αγάπης.

Έχοντας τη φήμη ότι προστατεύει από την πανούκλα, το St. Ignatius bean (φυτό από το οποίο παράγεται το φάρμακο), πήρε το όνομά του από τα μέλη του Τάγματος των Ιησουιτών προς τιμή του ιδρυτού τους St. Ignatius Loyola (14491-1556). Τα χαρακτηριστικά αυτού του φαρμάκου αντικατοπτρίζουν το δίλλημα που αντιμετώπισε ο ίδιος ο Άγιος Ιγνάτιος – ένα δίλλημα που το έλυσε ακολουθώντας τον πνευματικό δρόμο.

Ο Άγ. Ιγνάτιος προερχόμενος από οικογένεια ευγενών αρχικά επιδόθηκε στο «Εγώ» του, απολαμβάνοντας όλες τις κοινωνικές αναζητήσεις και ματαιοδοξίες της εποχής του. Ωστόσο ερωτεύεται μα γυναίκα με την οποία θα ήταν αδύνατον να έχει οποιοδήποτε είδος σχέσης, λόγω της κοινωνικής της τάξης και έτσι γι’ αυτόν έκλεισε για πάντα το μονοπάτι προς στο «Εμείς». Για χάρη της, υποβλήθηκε σε πολλές πράξεις ιπποτισμού θέτοντας τον εαυτό του σε κίνδυνο, ώσπου τελικά τραυματίζεται κατά την διάρκεια ενός από τους άθλους του και κόντεψε να πεθάνει. Τότε ανακάλυψε την Αγάπη ή την Τρίτη διάσταση της αγάπης και διάλεξε να αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του στην πνευματική αναζήτηση. Αυτή η αναζήτηση περιλαμβάνει την λατρεία της Θείας Τριάδας με τέτοια θέρμη ώστε να μπαίνει σε κατάσταση έκστασης, γέλιο που εναλλάσσεται με δάκρυα χαράς.

 

Μετάφραση από το κεφάλαιο “All you need is love” ,
του βιβλίου του Παιδιάτρου Ομοιοπαθητικού Didier Grandgeorge:
“Homeopathic Remedies for the Stages of Life: Infancy, Childhood, and Beyond”
Μετάφραση: Ελένη Σπυρίδου
Φωτογραφία www.portlandtribune.com
3 years ago byin ΟμοιοπαθητικήYou can follow any responses to this entry through the | RSS feed. You can leave a response, or trackback from your own site.