Ανάσταση Ψυχής

Οι ευχές για Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα όπως είναι φυσικό, δίνουν και παίρνουν αυτές τις μέρες, καθώς το Πάσχα είναι η σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανισμού. Πέρα όμως από το Χριστιανικό μήνυμα μέσω της ιστορίας των Παθών του Χριστού, την σταύρωσή του και την Ανάστασή του μετά από τρεις μέρες, που όλοι γνωρίζουμε σύμφωνα με τις Γραφές, τι σημαίνει αυτή η Ανάσταση και το Πάσχα για μας; Σίγουρα για τον καθέναν από εμάς το νόημα είναι διαφορετικό.

O όρος Πάσχα προέρχεται από το αραμαϊκό πασ’ά και το εβραϊκό πέσαχ. Η Βίβλος συσχετίζει το πέσαχ με το ρήμα πασάχ πού σημαίνει είτε χωλαίνω, είτε εκτελώ τελετουργικό χορό γύρω από τη θυσία, είτε, μεταφορικά, «ξεφεύγω», «προσπερνώ», «απαλλάσσω». Το νόημα είναι πολύ βαθύ και σίγουρα εκτείνεται σε πολλά επίπεδα όσον αφορά την ανθρώπινη ψυχή και συμβολίζει την «διαφυγή μας», το «προσπέρασμά μας» ή την «απαλλαγή μας», αλλά από τι; Από την «ακινησία» μας! Και η ακινησία για τον καθένα από μας έχει διαφορετικό χρώμα και υφή.

Είναι σίγουρο ότι ο καθένας από μας θα μπορούσε, στο βαθμό που είναι δυνατόν, να αναθεωρήσει και να διαφοροποιήσει κάποια αμετακίνητη πλευρά του εαυτού του ώστε να μπορέσει να ξεφύγει από το επαναλαμβανόμενο μοτίβο της ζωής του και να απαλλαγεί από τυχόν δυσκολίες, δηλαδή να αναγεννηθεί. Ο καθένας από μας θα μπορούσε να διευρύνει λίγο τα όριά του, να πάρει μια μικρούλα άδεια και να βγει για λίγο από τη φυλακή του και να δει τι υπάρχει πιο έξω. Να δει τον εαυτό του, τον/την σύντροφό του, τα παιδιά του, τους γονείς του και τον συνάνθρωπό του διαφορετικά, πιο ενσυνείδητα, πιο βαθειά, πιο ειλικρινά, πιο ισότιμα, να αισθανθεί πρωτόγνωρα συναισθήματα, να μυρίσει καινούργιες μυρωδιές, να δει περισσότερα χρώματα, να συναισθανθεί, όχι μόνο αυτές τις Άγιες μέρες αλλά και στην απλή καθημερινότητα. Οι ευκαιρίες υπάρχουν.

Κάθε επτά χρόνια το σώμα αλλάζει. Κάθε επτά χρόνια το σώμα φτάνει σε ένα σημείο όπου το παλιό φεύγει και το καινούργιο εγκαθίσταται. Ανάμεσα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος και σ’ αυτήν την μεταβατική περίοδο, τα πάντα είναι ρευστά. Γιατί τότε το σώμα δεν είναι σταθερό, το παλιό καλούπι έχει φύγει και το καινούργιο δεν έχει έρθει ακόμα. Υπάρχει λοιπόν ένα διάκενο. Αν θέλουμε να μπει η ζωή μας σε άλλη διάσταση, τότε ακριβώς είναι η κατάλληλη στιγμή. Για παράδειγμα το σεξ αποκτά για πρώτη φορά σημασία στα δεκατέσσερα, επειδή τότε το σώμα περνά μια βιοχημική αλλαγή, στα είκοσι ένα συμβαίνει ξανά μια βαθειά αλλαγή, στην ηλικία των τριάντα πέντε ξανασυμβαίνει και πάει λέγοντας. Όταν τα πράγματα είναι ρευστά η μεταμόρφωση είναι εύκολη, όταν τα πράγματα είναι σταθερά, η μεταμόρφωση είναι δύσκολη. Όταν το σώμα ρέει, τότε μπορεί να γίνει το επόμενο βήμα. Αυτά γράφει η Όσσο στην «Κρυμμένη Αρμονία». Αναφέρει ακόμη μια όμορφη ιστορία, αυτή του Νασραντίν. Ο Νασραντίν χτύπησε την πόρτα της ταβέρνας στις τρεις τα ξημερώματα. Ο ταβερνιάρης βγήκε και είπε ότι όποιος και να είναι να φύγει γιατί δεν είναι ώρα που σερβίρουν ποτό. Ο Νασραντίν είπε: «Και ποιος ήρθε για ποτό; Τα δεκανίκια μου ήρθα να πάρω. Την ώρα που έκλεινες τα ξέχασα μέσα κι όπως ξέρεις, όπως όλος ο κόσμος ξέρει, δεν μπορώ να βαδίσω χωρίς τα δεκανίκια μου. Και πρέπει τώρα να γυρίσω σπίτι μου, γι’ αυτό δώσε μου τα δεκανίκια πίσω!» Πάντα περπατούσε με δεκανίκια, αγνοώντας πως μπορεί να περπατήσει και χωρίς αυτά. Πίστευε στα δεκανίκια. Ασυνείδητα παράτησε τα δεκανίκια στην ταβέρνα και τριγυρνούσε μες στους δρόμους όλη νύχτα χωρίς αυτά. Τώρα που ήρθε στα συγκαλά του , ζητούσε τα δεκανίκια του γιατί, καθώς είπε «όλος ο κόσμος ξέρει ότι χωρίς τα δεκανίκια μου δεν μπορώ να περπατήσω».

Τα πιστεύω μας είναι τα δεκανίκια μας και δεν μπορούμε να βαδίσουμε χωρίς αυτά. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς είναι δυνατόν να υπάρχουμε χωρίς τα πιστεύω μας. Όταν όμως γινόμαστε πιο συνειδητοί, δηλαδή πιο ευκίνητοι, πιο ειλικρινείς, τότε δεν μπορούμε να φανταστούμε πως υπήρξαμε σε αυτήν την κατάσταση για τόσο πολύ. Οι φυλακές μας είναι οι τρόποι και οι συνήθειές μας, που μας κρατάνε καθηλωμένους και περιχαρακωμένους, τις φυλακές αυτές εμείς τις έχουμε κτίσει γύρω μας, εμείς μόνο τις βλέπουμε, εμείς μόνο γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να τις γκρεμίσουμε και όχι να καθόμαστε καθηλωμένοι επειδή μερικά πράγματα απλά έτσι τα βρήκαμε και έτσι τα συνεχίζουμε. Το συμβόλαιο εμείς το υπογράψαμε με τον υπόλοιπο κόσμο και όχι και οι άλλοι με μας.

Και μια ευχή για τις Άγιες Μέρες του Πάσχα: Φέτος ας αναστήσουμε την ακίνητη πλευρά του εαυτού μας και μαζί θα αναστηθεί όλο το κρυμμένο μας δυναμικό που θα μας επιτρέψει την κίνηση προς…

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

 

Πηγές:
http://el.wikipedia.org/wiki/Πάσχα
«Κρυμμένη Αρμονία» Όσσο, εκδόσεις Ρέμπελ
Φωτογραφία: Το ισραηλινό τείχος στη Δυτική Oχθη-Bansky graffiti/Κείμενο: Ελένη Σπυρίδου

 

6 years ago byin ΨυχολογίαYou can follow any responses to this entry through the | RSS feed. You can leave a response, or trackback from your own site.