Ανεκπλήρωτη αγάπη; Η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει!

“There is no remedy for love but to love more”, μτφ: «Δεν υπάρχει καλύτερο φάρμακο για την αγάπη από το να αγαπάς περισσότερο», Henry David Thoreau.

Για έναν ομοιοπαθητικό, η ασθένεια είναι μια θεμελιώδης ανισορροπία που συμβαίνει σε ένα βαθύ επίπεδο μέσα σε ένα άτομο. Αυτή η ανισορροπία είναι η βασική αιτία της νόσου και τα συμπτώματα είναι οι προσπάθειες του σώματος να θεραπεύσει τον εαυτό του. Ο θεραπευτής που ασχολείται με την ανθρώπινη ζωή, θα πρέπει να ανατρέξει σε αυτό που ζωντανεύει τον οργανισμό και του δίνει την ύπαρξή του, τη ζωή. Η φύση είναι το συμπλήρωμα της ζωής, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της διοχετεύοντάς την στα σωστά κανάλια και σεβόμενοι τους συμπαντικούς νόμους. Η θεραπεία θα πρέπει να τονώσει την άμυνα του οργανισμού αντί να καταστείλει τα συμπτώματα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία επούλωσης. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο επιλέγεται με βάση την ψυχική, συναισθηματική και σωματική κατάσταση του ασθενούς, ξυπνά και διεγείρει τις δυνάμεις του οργανισμού του, ενεργοποιώντας τους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς αυτοΐασης. Η Ομοιοπαθητική βασίζεται σε μια ολιστική προσέγγιση, πράγμα που σημαίνει ότι το άτομο αντιμετωπίζεται ως σύνολο (σώμα, νους και ψυχή), όχι μόνο τα συμπτώματα που παρουσιάζει.

Η ετυμολογία της λέξης είναι Ελληνική: «όμοιο» + «πάθος». Το πάθος, η αγάπη, ο έρωτας, ο χωρισμός ακόμα και ο θάνατος, αλλά πιο πολύ η αγάπη χωρίς ανταπόκριση αποτελεί το βασικό θέμα ταινιών, θεατρικών έργων, λογοτεχνημάτων, ποιημάτων και τραγουδιών. Είναι γεγονός ότι η αγάπη μπορεί να μας ανεβάσει στα ουράνια αλλά αν κάποια μέρα έρθει η προσγείωση, δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις ομαλή.

Και αν η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να σας βρήκε και φέτος μόνους, ίσως μετά από κάποια μεγάλη ερωτική απογοήτευση, όπου τα δάκρυα δεν μπορούν να σταματήσουν, ή υπάρχει μια αίσθηση αδυναμίας αντιμετώπισης της κατάστασης και των προβλημάτων της ζωής ή ακόμα, έντονα αρνητικά ή αμφιλεγόμενα συναισθήματα, να ξέρετε ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια. Για όσους έχουν την «τύχη» να ζουν τον έρωτά τους στην αγκαλιά του αγαπημένου τους, το άρθρο αυτό δεν θα τους είναι χρήσιμο ή ίσως θα μπορούσαν να το φυλάξουν για τυχόν δύσκολες μέρες (δεν το εύχομαι!).

Αν λοιπόν μετά την πτήση έρθει η πτώση και όσο πιο ερωτευμένος είναι κανείς, τόσο μεγαλύτερη και πιο απότομη είναι η πτώση του, τότε σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειάζεται να γίνει μια επίκληση στον Άγιο Ιγνάτιο Λογιόλα και όχι στον Άγιο Βαλεντίνο, γιατί είναι πιθανότερο να είναι ο πλέον κατάλληλος Άγιος να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Ο Ιγνάτιος Λογιόλα ήταν ο ιδρυτής της θρησκευτικής αδελφότητας των Ιησουιτών, το τάγμα το οποίο τον 17ο αιώνα έφερε από τις Φιλιππίνες στην Ευρώπη, τους σπόρους ενός θανάσιμα δηλητηριώδους φυτού. Ένα φυτό πολύ όμορφο, τους σπόρους του οποίου οι Φιλιππινέζοι τους φορούσαν σαν φυλακτά για να προστατευτούν από τη χολέρα, αλλά χρησιμοποιούσαν και το χυμό τους για να δηλητηριάζουν τα βέλη τους. Οι σπόροι του φυτού χρησιμεύονταν ακόμα για να αντιδοτήσουν τις παρενέργειες δηλητηριάσεων από μάγια και ερωτικά φίλτρα, καθώς και από διάφορες ασθένειες. Για κάποιον λόγο οι Ιησουίτες έδωσαν στο φυτό αυτό το όνομα του ιδρυτή τους. Οι σπόροι μέσα στο φυτό St. Ignatius beans χρησιμοποιούνταν συχνά ως ένα φτηνό υποκατάστατο στρυχνίνης, ελάχιστο από το οποίο ήταν αρκετό για να προκαλέσει επώδυνους σπασμούς, ακόμα και θάνατο από ασφυξία.

Πολλές από τις πρώτες ουσίες που μετατράπηκαν φάρμακα σε ομοιοπαθητική μορφή, ήταν δηλητήρια, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια τέτοια θανατηφόρα τοξίνη όπως η Ignatia αποδείχτηκε από τον Χάνεμαν και στη συνέχεια δημοσιεύθηκε από τον ίδιο στο έργο του Materia Medica Pura (1821-1834).

Η Ignatia λοιπόν χρησιμοποιείται σαν Ομοιοπαθητικό φάρμακο λόγω της επίδρασης που έχει στο νευρικό σύστημα. Παρασκευάζεται από τους καρπούς του φυτού Strychnos ignatia, γνωστό και σαν St Ignatius bean (Ψευδότρυχος ο Ιγνάτιος) το οποίο περιέχει στρυχνίνη. Οι Κινέζοι γιατροί χρησιμοποιούσαν την Ignatia για συναισθηματικές διαταραχές όπως τη κατάθλιψη και το άγχος. Στην λαϊκή παραδοσιακή θεραπευτική η Ignatia χρησιμοποιούταν για την θεραπεία πονοκεφάλων, ξερό λαιμό, βήχα και γυναικολογικά προβλήματα.

Η Ignatia είναι το κύριο φάρμακο για την οξεία θλίψη και ένα από τα πιο σημαντικά φάρμακα όταν μας απογοητεύει η αγάπη. Συνδέεται με θλίψη συνήθως ρομαντικής φύσεως, όπως χωρισμός, ή συναισθηματικές διαταραχές. Τα άτομα που χρειάζονται Ignatia είναι συναισθηματικά ευαίσθητοι, ρομαντικοί, και ιδεαλιστές. Θλίψη ή απογοήτευση συμβαίνει όταν υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των ιδεαλιστικών προσδοκιών μας και της πραγματικότητας, γι’ αυτό και δίνεται συχνά και σε εφήβους. Συχνά συνταγογραφείται μετά τη διάλυση μιας σχέσης, ιδίως μετά την πρώτη αληθινή αγάπη, ή μετά από μια ξαφνική απώλεια αγαπημένου όπως ένα θάνατο, ειδικά όταν κάποιος βιώνει τον χωρισμό τόσο έντονα σαν μια τραγική απώλεια ή έναν θάνατο. Ένας χωρισμός, διαζύγιο, θάνατος ή εγκατάλειψη είναι από τις πιο οδυνηρές εμπειρίες, επειδή η έλλειψη του αγαπημένου προσώπου είναι πάρα πολύ έντονη. Η ζωή τώρα αλλάζει ριζικά, χρειάζεται να αποδεχτούμε ότι δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε πλέον μαζί με τον άνθρωπο που αγαπάμε και να αφήσουμε πίσω ανεκπλήρωτα όνειρα και φιλοδοξίες. Η απογοήτευση, ο θυμός, η απόρριψη, η θλίψη αλλά και το μίσος προς το άλλο πρόσωπο, μας κατακλύζουν.

Το άτομο που χρειάζεται Ignatia βιώνει μεγάλη μεταβλητότητα στη διάθεση και δεν ξέρει αν θέλει να γελάσει ή να κλάψει. Αυτή η αντιφατική πτυχή της Ignatia φαίνεται και το σωματικό επίπεδο, όπως η δυσπεψία που ανακουφίζεται με το φαγητό, ή ο πόνος στο λαιμό που καλυτερεύει με την κατάποση στερεών τροφίμων. Υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στην όρεξη, από την πολυφαγία μέχρι την πλήρη αποστροφή προς το φαγητό. Σκεφτόμαστε την Ignatia μετά από συναισθηματικό σοκ ή θλίψη που οδηγεί σε υστερία, αϋπνία, αυτολύπηση ή πλήρη δυσπιστία. Συχνά υπάρχουν έντονοι αναστεναγμοί, κόμπος στο λαιμό -που καλυτερεύει με την κατάποση- και πλάκωμα στο στήθος. Άλλα συμπτώματα είναι η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο, με μια τάση για σύσπαση, αίσθημα λιποθυμίας, χασμουρητό, ή συχνό λόξιγκα. Χαρακτηριστικοί είναι κι οι πονοκέφαλοι της Ignatia, με την αίσθηση ενός καρφιού στο κεφάλι.

Σκεφτόμαστε Ignatia όταν υπάρχει αγανάκτηση, θυμός, αναστεναγμοί, λυγμοί, θέλει να είναι μόνος.

Το Natrum muriaticum, που είναι το χρόνιο αντίστοιχο της Ignatia, συχνά ολοκληρώνει τη θεραπεία. Σκεφτόμαστε Natrium muriaticum όταν το πρόσωπο είναι επιφυλακτικό ή καταθλιπτικό, υποφέρει στη σιωπή, θέλει να είναι μόνος, ποθεί ή αντιπαθεί το αλάτι, Pulsatilla όταν υπάρχει μεταβλητότητα συμπτωμάτων και βελτίωση στον καθαρό αέρα, αδιψία και κλάμα. Η κομψή, αριστοκρατική εμφάνιση του ψιλόλιγνου φυτού Stavesacre, μας προτρέπει σε σύγκριση με την απλή, έντιμη και αξιοπρεπή εμφάνιση των ατόμων που χρειάζονται το ομοιοπαθητικό φάρμακο Staphysagria. Σκεφτόμαστε Staphysagria όταν η σχέση έχει γίνει καταχρηστική και εξευτελιστική, το άτομο είναι ήπιο και παραχωρητικό και ο θυμός καταστέλλεται.

Πολλές φορές στη ζωή μας βιώνουμε οδυνηρά γεγονότα, που μπορεί να μην είναι δυνατόν να αποφευχθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνουμε προσκολλημένοι στα δυσάρεστα συναισθήματα που μας προκαλούν αυτά τα γεγονότα. Σχεδόν όλοι έχουμε βιώσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας απογοήτευση από μια σχέση που δεν προχώρησε όπως την είχαμε φανταστεί. Οι διαφορές μας έγκεινται στο ότι ο καθένας από εμάς έχει διαφορετική αντίληψη της πραγματικότητας και βιώνει διαφορετικά συναισθήματα. Τα αρνητικά συναισθήματα και γενικά οι εσωτερικές συγκρούσεις γίνονται οι αιτίες πολλών ασθενειών. Η ασθένεια, ψυχική ή σωματική, είναι η αντίσταση της προσωπικότητας να αλλάξει, είναι ένα μήνυμα ότι κάπου κάνω λάθος, είναι ο καθρέφτης των σκέψεων, των συναισθημάτων και των πεποιθήσεών μας.

Η ομοιοπαθητική μπορεί να μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε και να διαχειριστούμε τις δυσκολίες με ένα υγιές και ανώδυνο τρόπο.

 

Φωτογραφία web/Κείμενο: Ελένη Σπυρίδου
Πηγές:
ADDICTED TO LOVE? HOMEOPATHY CAN HELP… By Mary Aspinwall
Recovering from Heartbreak with Homeopathy
Από δασκάλους
Από ψυχής

 

 

4 years ago byin ΟμοιοπαθητικήYou can follow any responses to this entry through the | RSS feed. You can leave a response, or trackback from your own site.